Εξαγωγή Δοντιών

Home / Εξαγωγή Δοντιών
Εξαγωγή Δοντιών

Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν οι φρονιμίτες;

Η τάση που έχουν οι 3οι γομφίοι – σωφρονιστήρες – φρονιμίτες να παραμένουν «έγκλειστοι» ή να μην μπορούν να μετακινηθούν στην κατάλληλη γι’ αυτούς θέση αποτελεί την αιτία των περισσότερων προβλημάτων. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες ανατέλλουν σε όποια κατεύθυνση μπορούν όπως πλαγίως ή με κάποια γωνία. Μερικοί (ημιέγκλειστοι) διαπερνώντας την επιφάνεια του βλεννογόνου, ανατέλλουν μερικώς, ενώ άλλοι παραμένουν έγκλειστοι κάτω από τον βλεννογόνο και το οστό, οδηγώντας σε πιθανές μελλοντικές παρενέργειες:

  • Φλεγμονή των ούλων (περιστεφανίτιδα). Όταν το δόντι έχει μερικώς ανατείλει, βακτηρίδια μπορούν να εισχωρήσουν μέσα από το χώρο που δημιουργείται κάτω από την ουλική καλύπτρα του δοντιού και να δημιουργήσουν φλεγμονή στα ούλα που περιβάλλουν το φρονιμίτη.
  • Τερηδόνα. Επειδή πολλοί φρονιμίτες έχουν ανατείλει μερικώς, δεν καθαρίζονται εύκολα, τα βακτηρίδια που περιέχονται στην οδοντική πλάκα μπορούν να δημιουργήσουν κοιλότητες τόσο στην επιφάνεια του φρονιμίτη όσο και στα παρακείμενα δόντια.
  • Συνωστισμός και καταστροφή της δομής άλλων δοντιώνΌπου υπάρχει συνωστισμός, τα δόντια χάνουν τη σωστή θέση τους στο στόμα. Ο καλός καθαρισμός γίνεται δυσκολότερος και τα δόντια μπορούν να αρχίσουν να καταστρέφοντα ανομοιόμορφα ή πρόωρα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της δομής τους.

Πώς μπορώ να ξέρω αν πρέπει να αφαιρέσω τους φρονιμίτες μου;

Επειδή τα προβλήματα με τους φρονιμίτες αναπτύσσονται σταδιακά και μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν συμπτώματα, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τα προβλήματα είναι να επισκέπτεστε συχνά για έλεγχο τον οδοντίατρό σας, κλινικό και ακτινογραφικό.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξαγωγή φρονιμιτών;

Όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν πάντα κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Παρενέργειες μπορεί να υπάρχουν από τη χρήση του αναισθητικού, εμφάνιση αιμορραγίας, πρήξιμο, μελάνιασμα κλπ. Άλλες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το ξηρό φατνία και η αναισθησία ή παραισθησία.
Συγκεκριμένα, αφού αφαιρεθούν οι 3οι γομφίοι, σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος που καλύπτει το φατνίο και αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης. Αν διαλυθεί ο θρόμβος ή απομακρυνθεί, πιθανόν προκύψει αυτό το σύμβαμα που είναι πολύ επώδυνο και ουσιαστικά καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης.