Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Home / Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα
Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Που οφείλεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Οι περιοδοντικές νόσοι οφείλονται στην οδοντική πλάκα – μια υπόλευκη, κολλώδη μάζα που δημιουργείται στην επιφάνεια των δοντιών και αποτελείται από τα βακτηρίδια του στόματος.
Η οδοντική πλάκα αποτελείται από 200-300 διαφορετικά είδη μικροβίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται συνεχώς και εισχωρούν όλο και βαθύτερα στα ούλα. Τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν τοξίνες – δηλητήρια, τα οποία δεν μπορεί να εξουδετερώσει ο οργανισμός μας, και οδηγούν στην υποχώρηση των ούλων και την απώλεια του οστού γύρω από τα δόντια.

Πως εξελίσσεται η περιοδοντική νόσος;

Πόσο συχνά εμφανίζεται η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες- ακόμα και παιδιά 3 ετών! 50% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν κάποια πρώτα σημάδια περιοδοντίτιδας μέχρι τα 18 τους χρόνια, ενώ 75% των ανθρώπων έχουν προσβληθεί από την περιοδοντίτιδα μέχρι τα 35.
Όσοι καπνίζουν έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα ενώ γενετικές έρευνες έδειξαν ότι 30% του πληθυσμού ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για περιοδοντική νόσο ήδη από τη στιγμή που θα γεννηθούν.

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα – Πρώτα συμπτώματα

Καθώς η περιοδοντική νόσος κάνει την εμφάνισή της με ανεπαίσθητα συμπτώματα, το πιθανότερο είναι να το καταλάβουμε όταν θα είναι πια αργά! Το πρώτο ίσως σύμπτωμα της περιοδοντικής νόσου είναι η κακή αναπνοή! Η δυσοσμία της αναπνοής μπορεί να έχει βέβαια πολλά και διαφορετικά διάφορα αίτια, όπως ορισμένα τρόφιμα( σκόρδο), προβλήματα στην πέψη, μεταβολικές ασθένειες π.χ. διαβήτης και πολλά άλλα.
Αν μείνει αθεράπευτη, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή προχωρά βαθύτερα και προκαλεί μόνιμη καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια στη γνάθο. Η περιοδοντίτιδα συνοδεύεται από φλεγμονές και αποστήματα των ούλων , και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περισσότερων ή ακόμα και όλων των δοντιών.

Είναι μεταδοτική η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεταφορά των μικροβίων της περιοδοντικής νόσου είναι δυνατόν να συμβεί ανάμεσα σε ενήλικους, στα μέλη μιας οικογένειας, ή ακόμα και από τους γονείς στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν όλα τα άτομα έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια στην περιοδοντική νόσο. Παρ’ όλα αυτά η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα δεν μεταδίδεται με την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή με την οδοντόβουρτσα.
Αν και οι δυο σύζυγοι πάσχουν από επιθετική μορφή περιοδοντίτιδας και μόνο ο ένας υποβληθεί σε θεραπεία, τότε το άτομο που δεν έκανε θεραπεία μπορεί να μεταφέρει εκ νεόυ στο θεραπευμένο άτομο τα μικρόβια της περιοδοντίτιδας.

Πως θα καταλάβω αν έχω περιοδοντίτιδα;

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα εξής συμπτώματα είναι αρκετά πιθανό να έχετε κι εσείς περιοδοντίτιδα:

  • Έχετε πόνους στα δόντια και στο στόμα;
  • Ματώνουν τα ούλα σας όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή όταν δαγκώνετε σκληρή τροφή;
  • Έχουν δημιουργηθεί κενά ανάμεσα στα δόντια σας;
  • Είναι τα ούλα σας πρησμένα ή ευαίσθητα;
  • Έχουν υποχωρήσει τα ούλα σας και τα δόντια φαίνονται να είναι αφύσικα μακριά;
  • Έχετε κακοσμία του στόματος;
  • Βγαίνει πύον από τα ούλα σας;
  • Έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον πατάνε τα δόντια μεταξύ τους;