Το ιατρείο μας μαζί με τις υπόλοιπες εξειδικευμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες που πρσφέρει, προσφέρει και εξειδικευμένη οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση και σε άτομα με αναπηρία.
Στόχος μας είναι η επιστημονική, ανώδυνη και γρήγορη οδοντιατρική αντιμετώπιση των μικρών ασθενών. Επιθυμούμε από την πρώτη τους επίσκεψη στο ιατρείο, να έχουν μια φιλική και ευχάριστη εμπειρία από την οδοντιατρική τους θεραπεία, ή πρόληψη, που θα τους συνοδεύει μέχρι την ενήλικη τους ζωή.
Οι τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο, τον οδοντίατρο για παιδιά, μαζί με τη σωστή στοματική υγιεινή, τη σωστή διατροφή, τη φθορίωση και τις προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών συνιστούν τις βασικότερες συνιστώσες της καλύτερης και πιο έγκαιρης πρόληψης της ουλίτιδας και της τερηδόνας.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε:
- Τα νεογιλά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος.Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα. Τα νεογιλά δόντια είναι απαραίτητα τόσο για τη μάσηση της τροφής όσο και για την ομιλία. Επιπλέον διατηρούν το χώρο για τα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν, συμβάλουν στη διατήρηση του σχήματος του προσώπου και διαμορφώνουν ένα όμορφο χαμόγελο.
- Η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν να προληφθούν σχεδόν 100%, ιδιαίτερα αν η οδοντιατρική πρόληψη αρχίσει εγκαίρως, από πολύ μικρή ηλικία.
- Ο παιδοδοντίατρος έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να συνεργάζεται αρμονικά με τα παιδιά και ως εκ τούτου να επιτυγχάνει οδοντικές αποκαταστάσεις υψηλής ποιότητας.
- Η έγκαιρη πρόληψη των παιδικών στοματικών νοσημάτων επενδύει στην άριστη στοματική υγεία των παιδιών μας , το οποίο σημαίνει χαμόγελο, άριστη διάθεση και καλή απόδοση σε όλους τους τομείς (σχολείο ,κοινωνία κ.λπ.)
Τι συναντάμε στους μικρούς ασθενείς
1. Βλαβερές έξεις όπως παρατεταμένος θηλασμός πιπίλας, δαχτύλου που μπορεί να δημιουργήσουν αυξημένη οριζόντια πρόταξη, “πεταχτά δόντια”, να εμπιδίσουν τη σωστή ανάπτυξη της άνω γνάθου, να προκληθεί κενό μεταξύ των δοντιών λόγω της λανθασμένης θέσης της γλώσσας (χασμοδοντία). Η αντιμετώπιση τους μπορεί να περιλαμβάνει τη θετική ψυχολογική ενίσχυση έως ορθοδοντικά μηχανήματα.
2. Βρυγμός (΄΄τρίξιμο ΄΄των δοντιών) ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, όπου αν συνεχιστεί πέραν των 12 ετών θα χρειαστεί προστατευτικός νάρθηκας για να αποφευχθούν μόνιμες φθορές στον οδοντικό φραγμό.
3. Υπενασβεστιώσεις, ποσοτικές ή ποιοτικές διαταραχές στον οδοντικό φραγμό που χρήζουν προληπτικής αντιμετώπισης (sealants, ‘’καλύψεις οπών και σχισμών’’, προκατασκευασμένες στεφάνες κ.λπ.) ή ορθοδοντική παρέμβαση σε περιπτώσεις ελλείψεων δοντιών για τη σωστή μελλοντική διευθέτηση του φραγμού.
4. Η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα σημαντικότερα οδοντιατρικά προβλήματα στα παιδιά. Η θεραπεία στοχεύει στο αίτιο με σωστή εκμάθηση στοματικής υγιεινής, τροποποίησης διατροφής, ενεργοποίηση ασθενούς με διάφορα μέσα. Προληπτικά προγράμματα στο ιατρείο και στο σπίτι μπορούν όχι μόνο να περιορίσουν την εμφάνιση τους αλλά και να αναστείλουν την εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Όταν η τερηδόνα είναι σε μη αναστρέψιμα στάδια ενδείκνυται η θεραπεία- αποκατάσταση των δοντιών που έχουν επηρεαστεί. Μερικές φορές ωστόσο, η εξαγωγή ενός δοντιού είναι αναπόφευκτη. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η διατήρηση του χώρου που καταλαμβάνει το δόντι αυτό με ειδικά ορθοδοντικά μηχανήματα
5. Η μελανή χρωστική εμφανίζεται στα δόντια με καφέ ή μαύρα στίγματα τα οποία σε περιοχές που δεν βουρτσίζονται σωστά μπορεί να εμφανίζονται ως φαρδιές λωρίδες ή να καλύπτουν και όλη την επιφάνεια του δοντιού. Έχει συσχετισθεί με χαμηλό τερηδονικό κίνδυνο στα παιδιά και η πιο πιθανή αιτία είναι ότι τα χρωμογόνα μικρόβια τα οποία βρίσκονται στην μικροβιακή πλάκα σε εκείνα τα σημεία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Η σωστή στοματική υγιεινή και ο τακτικός έλεγχος- καθαρισμός από το γιατρό βοηθάνε στην αντιμετώπιση της.