Χειρουργική Αφαίρεση Εγκλείστων

Home / Χειρουργική Αφαίρεση Εγκλείστων
Χειρουργική Αφαίρεση Εγκλείστων

Ο φρονιμίτης, δηλαδή ο τρίτος τραπεζίτης, συχνά δεν έχει επαρκή χώρο για να ανατείλει πλήρως και να πάρει τη θέση του μέσα στον οδοντικό φραγμό. Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης δημιουργεί προβλήματα γιατί προκαλεί φλεγμονή στους ιστούς που τον περιβάλλουν (περιστεφανίτιδα), τερηδονισμό του γειτονικού δοντιού, συνεχή τραυματισμό της περιοχής της παρειάς (μάγουλο) κλπ. Υπάρχουν ασθενείς που, με δική τους πρωτοβουλία, καταφεύγουν στη λήψη αντιβίωσης για την αντιμετώπιση των επώδυνων συμπτωμάτων που προκαλεί ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης. Η τακτική αυτή είναι λανθασμένη γιατί προσφέρει προσωρινή μόνο ανακούφιση σ’ ένα το πρόβλημα το οποίο, όμως, επανέρχεται.

Ο φρονιμίτης πρέπει να αφαιρεθεί με μια μικρή χειρουργική επέμβαση υπό τοπική αναισθησία, με συγκεκριμένη μεθοδολογία, που εξασφαλίζει τη γρήγορη απομάκρυνσή του και την προστασία των γειτονικών ανατομικών μορίων. Η σωστή εκπαίδευση και η εμπειρία του επεμβαίνοντος είναι το κλειδί για την ομαλή διεξαγωγή της επέμβασης και την καλή μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε αρκετά νεαρά άτομα παρατηρούμε πλέον την παντελή έλλειψη του φρονιμίτη. Παρατηρείται, δηλαδή, πως στο γενετικό μας κώδικα ίσως και να αρχίζει να εδραιώνεται η πληροφορία ότι ο φρονιμίτης “περισσεύει” στο στόμα του σύγχρονου ανθρώπου.